visste du..

Sulten på kunnskap?

Hvor mye sushi skal du ha?

En tommelfinger regel i antall biter:
Forrett: 1-4
Lunsj: 12-16
Middag: 14-22

Forstå det du spiser...

Skal sushi dippes i soyasaus?

Opprinnelig dippes ikke hele sushi biten i soyasaus, men fisken skal kun berøre sausen. Eller at kokken pensler den litt med husets nikiri saus. I vesten har det blitt vanlig å dippe hele sushibiten i saus.

Skal det brukes vanlig soyasaus?

Nei. En god saus skal ha en god balanse. Mindre salt, litt syrlig, god umami og sødme smak. Fisken skal ikke drukknes i salt smaken.
Uheldigvis, bruker mange Take-away steder ren soyasaus med mye salt. Sausen er like viktig som fisken, og risen. Legg derfor merke til dette når du er ute og spiser.

Hvor mye av laksen kan brukes til sashimi og nigiri?

Det er kun indrefileen (loins) av fisken som kan brukes. Det beste av det beste. Mageregionen er rikt på Omega 3 og veldig godt, hvis du vet hvordan man skal tilberedes. Over 50% av fisken blir derfor ikke brukt til sushi.

Hvordan skal fisken tilberedes?

Det er veldig viktig at fisken ikke kommer i kontakt med vann, da den kan gi bismak og redusere holdbarhet og kvalitet. Fisken kan skylles i vann før filtrering, men ikke vaskes ved filtreringen.

Ved filtrering må all blod og skinn fjernes umiddelbart. De skal minst mulig ha kontakt med selve indrefileen, som skal brukes til sushi. Hvis ikke, vil det fort sette bismak og redusere holdbarheten på fisken betraktelig.

Det er fint å spise, men ikke alltid like godt. Skal du kjøpe laksefilet og lage selv hjemme, velg en bit som har minst mulig spor av blod og fjern gjerne det tynne ytrelaget. For best resultat er å kjøpe en hel fisk og filtrere den selv.

Hvordan skal soyasausen til sushi være?

I gamle dager dampes det minst 50% før sausen er klar. Soyasausen var heller ikke like bra kvalitet og krevde mye bearbeiding.

Våre sushi serveres med en husets nikiri soyasaus. Den er tilpasset for å fremme smaken av sushi bitene.

Vi lager vår egen sushi saus. Det tar lengre tid, men det gir mer smak.

Hva er uramaki, temaki, hosomaki og futomaki?

Det er mange ulike varianter på maki. Her er de mest vanlige makinene:

Hosomaki (tynne ruller) er de minste rullene med nori-blad utenfor og innholder normalt et fyll.

Uramaki (inside-out-roll) er rullene er større siden risen er utenfor og nori er inni rullen. Innholder normalt 2-3 fyll.

Futomaki (stor rull) er hosomaki, men i storformat. Innholder mye fyll. Normalt 8-12 biter.

Temaki (Hand roll) er rullet som en trakt/ "kronis" med fyll inni.

Hvordan tilbereder sushi ris?

Det er mange ulike måter. Litt mer bløt ris, holder sushien lenger. Vi koker våre rise først opp, videre lar vi den hvile og deretter marineres den med en syrlig vinegar. Videre skal den hviles og godgjøres ytterligere, slik at risen ikke blir for bløt samt all smak er trukket inn i risen. Skal du lage den hjemme, test og finn din egen balanse. Trening skaper en mester. Det er viktig at den er syrlig.

Det anbefales trykk-koker for å koke risen, da den fordeler varmen på risen. Induksjonskoker er mest optimalt, men vanlig kjeler er full god.

Hva betyr Nigiri, Sashimi og Gunkan?

Nigiri (håndpresset-sushi) er en oval risball med topping. Ofte av fisk og en "prikk" wasabi under fisken.

Sashimi er rå-fersk-fiske skiver. Den er ofte tykkere enn nigiri toppingen. Nytes med en syrlig saus.

Gunkan (Slagskip rull "Warship roll") er en bit stående maki med mye fyll. Nori rundt, risen nederst og fyll i midten og på toppen.